Steeds minder Nederlandse huishoudens geven aan dat ze krap bij kas zitten. Maar voor huiseigenaren heeft aflossen op oude hypotheken nog altijd een hoge prioriteit, ondanks het herstel van de huizenmarkt.

Huizenprijzen zitten in Nederland duidelijk in de lift en lenen is spotgoedkoop met de lage hypotheekrente. Toch ligt de kredietcrisis met de bijbehorende klap op de Nederlandse huizenmarkt veel huiseigenaren nog vers in het geheugen

Dat blijkt uit de ‘Financieel Fit Barometer’ van ING die dinsdag werd gepubliceerd.

Aflossen op hypotheekschuld

Hoewel veel huishoudens aangeven minder krap bij kas te zitten dan enkele jaren geleden, heeft aflossen op de hypotheekschuld nog altijd hoge prioriteit.

In de jaren na 2008 zagen meer dan een miljoen huiseigenaren dat de marktwaarde van hun woning onder de waarde van de hypotheekschuld kwam te liggen. Dat zit velen nog altijd niet lekker.

“Ruim één op de vijf woningbezitters met een hypotheekschuld (22 procent) heeft de afgelopen twaalf maanden extra afgelost, naast de reguliere aflossing”, zo meldt grootbank ING op basis van eigen peilingen. Het gaat hierbij om zo’n 800 duizend huishoudens.

Gemiddeld bedraagt de extra aflossing over de afgelopen twaalf maanden tienduizend tot vijftienduizend euro. Op jaarbasis komt dit neer op zo'n 10 miljard euro aan extra aflossingen, aldus ING.

aflossen ING

Sowieso is de trend dat er meer spaargeld naar "stenen" gaat. Dat heeft ook te maken met het feit dat starters op de woningmarkt door nieuwe regels meer eigen geld moeten meebrengen om een huis te kopen en via annuïtaire leningen ook direct beginnen met aflossen op de hypotheekschuld.

Nederlander minder krap bij kas

In het tweede kwartaal van 2016 gaf 15 procent van de Nederlandse huishoudens aan moeilijk rond te kunnen komen, terwijl dit in 2013 nog 23 procent was, blijkt verder uit de peling van ING. .

geld tekort

"Veel Nederlanders houden geld over, omdat hun inkomen de laatste jaren weer harder groeit dan hun consumptie. Het totaal beschikbaar inkomen dat Nederlandse huishoudens ontvangen stijgt dit jaar naar verwachting met 3 procent. Hun bestedingen zullen naar verwachting slechts met 2 procent groeien", aldus ING. Dat laatste heeft dus mede te maken met de aanhoudende behoefte om extra af te lossen op woningschulden.

Lees ook

Aflossen van je hypotheek is populair, maar soms helemaal niet verstandig

Hypotheekrente: welk risico loop je als de rente straks stijgt?

Huis naar box 3: wat betekent dit voor mij?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl